PRESSMEDDELANDE: Köra på el utan körkort

Nu har alla möjlighet att köra på el. Finlands lag tillåter nämligen alla, oavsett ålder, att röra på sig på detta roliga och säkra sätt.

I vår kommer en revolutionerande nyhet ut på marknaden, Skands elbil goMoto, som ingen behöver körkort för att köra. Detta är möjligt tack vare den lagändring som trädde i kraft i början av 2016. Ändringen innebär att vissa lätta elfordon som uppfyller kriterierna får köras utan vare sig körkort eller registrering. När det kommer till mått och motoreffekt uppfyller goMoto dessa kriterier.

Skands elbil goMoto är 80 centimeter bred, har en topphastighet på 25 km/h och en motoreffekt på 1 000 watt. Den fyrhjuliga goMoto är i första hand framtagen för vägar utan beläggning, vilket innebär att den får ha ett vanligt säte. Enligt Trafi räknas goMotos förare med dessa kriterier som cyklist. Trafis ledande expert Reijo Jälkö bekräftar detta i en diskussion på Trafis webbplats. I praktiken får goMoto således köras överallt där det är tillåtet att cykla.

Det som skiljer goMoto från en cykel är att den har elmotor, fyra hjul och skyddskåpa. De gör körningen säkrare jämfört med vanlig cykling. goMoto är stabil, oavsett väder. Dessutom är fronten rundad och kåpornas material flexibla.

Det är enkelt att köra den helfjädrade goMoto – du bara vrider på gashandtaget och bromsar med bromshandtagen, precis som när du kör en skoter. Du kan exakt kontrollera och hantera fordonet, med garanterad körkomfort.

Lagen fastställer ingen åldersgräns för föraren, men Skands rekommenderade åldersgräns är 12 år. Bakom förarens säte finns ett litet förvaringsutrymme eller plats för ett barn under 12 år. Till goMoto finns värmare och vinterdäck tillgängliga, vilket gör att den lämpar sig utmärkt för användning året om. Hjälm rekommenderas, precis som när du cyklar.

Du laddar enkelt batteriet hemma i ett eluttag. På en laddning kör du 25–100 kilometer beroende på körsätt och modell. Därmed kan du köra även längre sträckor med goMoto. Priset per laddning är 20–40 cent. Det är alltså mycket förmånligt att använda goMoto, särskilt med tanke på att den inte förbrukar något bränsle alls.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *